<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d10286707\x26blogName\x3d++Lijnrecht+Tegen+Racisme\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://lijnrecht-tegen-racisme.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dnl_BE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://lijnrecht-tegen-racisme.blogspot.com/\x26vt\x3d6215702961026558442', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Werknemerscomité tegen racisme van de personeelsleden bij de VVM / De Lijn Antwerpen

vrijdag, juli 15, 2005

Nieuwsbrief 3 / zomer 2005 / Verslag Trefdag 26 maart 2005

Trefdag 26 maart 2005

Eenheid door samenwerking

Na het positief onthaal van de iftarmaaltijd op 29 oktober 2004, kon een volgende activiteit om de allochtone en autochtone collega's op een informele manier samen te brengen, niet lang op zich laten wachten. Op 26 maart was het zover: Lijnrecht tegen racisme nam het initiatief voor een Trefdag met als thema 'Eenheid door samenwerking'.

Foto:  Genieten van de wereldkeuken: Marokkaanse soep (Harira), en een rijkgevuld buffet met paella, Griekse taart, en allerlei exotische hapjes uit Suriname, Indonesi?, …

Een internationaal tintje was vanzelfsprekend niet veraf. In de namiddag werden de aanwezigen tijdens een workshop ingewijd in Griekse dans. Minder sportieve collega's konden zich met henna laten beschilderen of bijpraten in een prachtig ingericht Marokkaans theesalon, waar ze geserveerd werden door collega's in traditionele klederdracht.
Het namiddagprogramma eindigde met een debat over het diversiteitsbeleid bij De Lijn. Eddy Maes van vzw Objectief leidde het panel met daarin een vertegenwoordiging van De Lijn en de syndicale werknemersorganisaties.

Bij de bespreking van het eerste diversiteitsplan bij De Lijn (2002-2004) kwamen een aantal belangrijke aandachtspunten naar voren. Zo is er vooral op vlak van interne communicatie over gerealiseerde en te realiseren initiatieven om (een positieve houding tegenover) diversiteit bij De Lijn te bevorderen, nog veel werk aan de winkel. Ook op het gebied van vorming en opleiding liggen nog grote uitdagingen te wachten. Het is zaak nieuwe initiatieven niet op managementniveau te laten hangen, maar deze via een lokale inkleding tot op de werkvloer te laten doordringen.

Diversiteit is ruimer dan de problematiek van allochtone werknemers. Bij het streven naar een 'diverse' organisatie, streeft De Lijn naar een evenredige deelname van ?lle kansengroepen op de arbeidsmarkt (laaggeschoolden, vrouwen, gehandicapten, oudere werknemers …).

Ook de vakbonden kennen de problemen die de andere kansengroepen op het terrein ervaren, zoals bijv. oudere chauffeurs (die de tijdsdruk soms moeilijker aankunnen) en vrouwelijke chauffeurs (te weinig plaatsen voor sanitaire stops). Andere aandachtspunten zijn de lage instroom van 50-plussers en het vinden van alternatief werk binnen de eigen organisatie voor chauffeurs die medisch ongeschikt zijn voor de verdere uitoefening van hun functie.

Het vormt een uitdaging voor De Lijn om diversiteit op een globale manier binnen het hele bedrijf aan te pakken, maar met voldoende oog voor lokale initiatieven op de werkvloer. Een dergelijk beleid wordt immers het best gedragen als ?lle personeelsleden zich hierbij betrokken voelen.

Na het debat werd de wereldkeuken geopend. Eerst kwam de Marokkaanse soep (Harira), en daarna kon men aan het rijkgevuld buffet kiezen uit paella, Griekse taart, en allerlei exotische hapjes uit Suriname, Indonesi?, … Alles werd klaargemaakt door collega's.

Foto:  Collega Fernando van de Garage zorgde voor ontroerende Kaapverdische muziek.

Ook het avondprogramma werd verzorgd door collega's met muzikaal talent. Turkse folklore, Kaapverdische muziek, zachte gitaarmuziek en een didgeridoo hielden de sfeer erin. Trambestuurder Annemie sloot de avond af met een rapnummer: "Ne witte of ne zwarte, geel, groen of rood, we werken allemaal voor 't zelfde, we doen het voor ons brood." Het einde van een geslaagd initiatief dat een positieve samenwerking tussen allochtone en autochtone collega's.

Dergelijke bijeenkomsten kunnen zorgen voor nieuwe idee?n die ertoe bijdragen dat alle medewerkers van De Lijn gewonnen worden voor de diversiteit binnen ons bedrijf en het belang ervan inzien. Initiatieven zoals deze Trefdag kunnen er samen met tal van andere bijkomende inspanningen bij De Lijn voor zorgen dat diversiteit geen vrijblijvend modewoord is, maar iets wat echt leeft in onze organisatie. Werk aan de winkel.

Herman Van Puymbroeck


link | gepost door LIJNRECHT op 15.7.05 |


0 Commentaar:

Wil je eenEen reactie posten?

powered by Blogger | design door mela

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com