<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/platform.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d10286707\x26blogName\x3d++Lijnrecht+Tegen+Racisme\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttps://lijnrecht-tegen-racisme.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3dnl_BE\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://lijnrecht-tegen-racisme.blogspot.com/\x26vt\x3d6215702961026558442', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Werknemerscomité tegen racisme van de personeelsleden bij de VVM / De Lijn Antwerpen

vrijdag, juli 15, 2005

Nieuwsbrief 3 / zomer 2005 / Stickers op tram en bus

Stickers op tram en bus

Misschien heb je al opgemerkt dat er een stickertje op je bus of tram hangt. In vergelijking met de levensgrote reclameborden op de zijwanden verzinkt dat wel in het niets, maar het hangt er!

En wat heeft die sticker dan wel te betekenen?
Doe maar eens de test bij uw reizigers of collega’s. Sommigen denken dat de sticker over een rolstoel gaat…..
Het gaat dus over een non-discriminatiesticker.

Voor meer uitleg belde ik zowat overal rond binnen De Lijn: Antwerpen, Gent, Centrale Diensten… Wat meer informatie over die non-discriminatiecode, alstublieft. Nergens iemand te vinden die daar ook maar wat zinnigs over wist te vertellen. E?n naam wist men mij overal wel door te geven: Sofie Saelaert van de CD. Zij is blijkbaar de enige die daar (echt) van wakker ligt. Zij is dan ook diegene die daarover op het debat op de trefdag van Lijnrecht tegen racisme met enthousiasme gesproken heeft.

De non-discriminatiesticker is zeker een positief initiatief van het Sociaal Fonds, mede ondersteund door De Lijn. Een terecht statement.
Maar op de Algemene Ondernemingsraad in april had ik mevrouw Lieten er al op gewezen dat dit blijkbaar een louter papieren campagne is met weinig of geen impact naar personeel of reizigers. En dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Groot gelijk, zei mevrouw Lieten. Maar op het terrein is er alleen een artikeltje in de "Snellijn" en in "Tussen De Lijnen", meer niet.
Nochtans is het niet altijd even simpel op de werkvloer zelf.
Een Pt’er die na een controle van een migrant het verwijt krijgt dat hij er "speciaal is uitgepikt" omdat hij er wat donkerder uitziet, een chauffeur die verwijten krijgt omdat hij zijn deuren tussen twee haltes niet meer open doet en daarbij als "racist" wordt bestempeld… Zelfs als dat in de verste verte de bedoeling niet is.
Het zijn maar enkele dagelijks voorkomende situaties waar niet elke collega zomaar een pasklaar antwoord op heeft.

Hoe reageert de directie op manifest racistisch gedrag van sommige controleurs of collega's? Ze moet de gevolgen van dit maatschappelijk probleem binnen de vervoersmaatschappij onder ogen zien en daarvoor een gedragslijn vastlegggen, en dus niet alleen woorden maar ook daden. Een non-discriminatiecode heeft maar echt zin in de praktijk als daar wat vorming, opleiding en een open gesprek over mogelijk zal worden. We moeten ook kunnen leren van mekaars ervaringen.
Met papier en stickers alleen los je dat niet op.
Mogen we hopen dat Mevrouw Lieten daar samen met de vakbonden snel werk van gaat maken.

Francis Lafosse (garage)

Noot:  Het Sociaal Fonds is een paritair orgaan dat samengesteld is uit vertegenwoordigers van de 2 werknemersorganisaties (CCOD-ACV-TRANSCOM en BTB) en uit vertegenwoordigers van de werkgeversorganisatie (FBAA / Federatie van Autobus- en Autocarsondernemers)  www.sociaalfondssocial.be


link | gepost door LIJNRECHT op 15.7.05 |


0 Commentaar:

Wil je eenEen reactie posten?

powered by Blogger | design door mela

Get awesome blog templates like this one from BlogSkins.com